понеділок, 5 січня 2015 р.

Як відкормлювали гладіаторів



Крім тренувань до плану підготовки гладіаторів входив інтенсивний догляд за шкірою (за допомоги масажу та ванн). Однак особливу увагу приділяли харчуванню. Для того, щоб активно нарощувати м'язи, гладіатори їли багато ячменю (hordeum). За це вони отримали прізвисько "пожирачі ячменю" "hordearii".
Вивчення скелетів показало, що в їжу, можливо, додавали подрібнений кістяний попіл, це надавало кісткам еластичності та міцності. Напоями в першу чергу були вода та вино.
      Римський державний діяч та вчений Пліній Старший залишив нам, нащадкам, рецепт ячмінної каші (так звана полента), нею могли харчуватися гладіатори. Є безліч різних варіантів цієї страви, це один з них.

Інгредієнти:

        300 гр. ячмінної крупи (перловки);
        45 гр. лляного насіння;
        20 гр. зерен коріандру;
        10 гр. солі;
        0,8 л. води;
        0,1 л. оливкової олії;
Приготування

Сімена льону та зерна коріандру розмелюємо ступкою, а потім змішуємо з іншими інгредієнтами та варимо у горщику, доки не вийде густа, м’яка каша. При необхідності можна додати води. Куштуємо, знімаємо з вогню, скроплюємо оливковою олією.Bene vobis!  І нехай Вас супроводжує успіх!

Немає коментарів:

Дописати коментар