вівторок, 16 грудня 2014 р.

Утворення Спарти

Територія Лаконіки

Як відомо в історії Греції VI – IV ст. до н. е. найбільшу політичну роль грали два міста, дві держави: Афіни та Спарта. Сьогодні мова піде про друге місто, його воїни стали еталоном доблесті та стійкості, а місцева говірка стала синонімом короткості та влучності. Мова, як ви вже зрозуміли піде про Спарту. 
Територія цього міста – Лаконіка розміщена у південній частині Пелоппонесу. Це родюча долина, що спускається до моря та зрошується рікою Еврот. З трьох сторін вона огороджена гірськими пагорбами (морське узбережжя є незручним для мореплавства, цей факт зумовив низьку якість розвитку морської торгівлі). Ще за сивої давнини на території Лаконіки, як і на території межуючої з нею Арголіди та Мессенії, знаходилось декілька центрів мікенської культури. В «Іліаді» згадується, що в Лаконіці існувало 12 окремих общин (синонімом до цього слова є термін «поліс»), що підкорялися легендарному царю Менелаю. В числі цих общин була і давня Спарта.
Приблизно в ХІІ – ХІ ст. до н. е. до Лаконіки вторглися дорійці (ці племена приблизно у 1200 р. до н. е. вторглися й на територію сучасної Греції загалом, включаючи і найвіддаленіші острови, на приклад – Крит. Незалежність від дорійців змогли зберегти лише Афіни). Корінне населення Лаконіки частково було знищено або обернуто в рабство, частина асимілювалася з нападниками, а частина втекла у гори, або переселилася до більш далеких областей. Під час цього вторгнення, очевидно було зруйноване й древнє місто Спарта. Пізніше відомий під цією назвою поліс на річці Еврот, судячи з розкопок виникло пізніше – приблизно в ІХ ст. до  н. е.. Можливо ця пізніша Спарта виникла в результаті об’єднання двох общин: місцевої або ахейської та прийшлої або дорійської, на підтвердження цієї гіпотези стає той факт, що з двох династій, котрі в подальшому правили Спартою одна відносила себе за походженням до дорійців, інша ж до ахейців.
Дорійці завоювали Лаконіку аж до самісінького берега моря, а потім почали вперту боротьбу за оволодіння сусідніми з цією долиною областями – Фіреатідою (або ж Кунурією) на сході та Мессенією (взагалі – це одна з найдавніших областей Греції) на заході. Завоювання Мессені почалося ще в VIII ст. до н. е. і тривало ще буля століння. Це протистояння вилилося у дві великі війни (за іншою версією нараховують три війни – у 465—458 рр. до н. е. відбулося найбільше в давнині повстання ілотів, котрі протягом 10-ти років стримували натиск Спарти та Афін), ці війни були доволі сильно ускладненими соціальними перипетіями у спартанському тилу (у ході цих воєн величне спартанське військо потерпіло не одну поразку, декілька разів мессенці були за крок до перемоги, військова міць цього міста була похитнута).
Всю територію Мессенії було поділено між переможцями на ділянки, а більшу частину населення було обернуто в безправних державних рабів ілотів, котрих нещадно експлуатували і вони, врешті-решт повстали, але про це вже іншим разом.
Щодо Кінурії, то її спартанцям вдалося завоювати у VI ст. до н. е.

Немає коментарів:

Дописати коментар